Onze geliefde als spiegel

Waarom vallen we nu net op die ene persoon? Als we dat proces zouden kunnen analyseren en beheersen dan hoeven we geen teleurstellende relaties meer aan te gaan en we vallen niet meer op foute mannen of labiele vrouwen.

Reageren? Klik hier...

Overgave

Je leeft in overgave als je zonder terugbuiging naar jezelf het leven beleeft zoals het zich aandient. Als we in onze dagelijkse praktijk voortdurend bewust zijn van wie we zijn en hoe we overkomen, dan lopen we telkens een stapje achter op het leven. We leven niet het moment zelf, maar de reflectie van het moment. En (kritische) zelfschouwing is niet echt bevorderlijk voor onze spontaniteit en natuurlijk gedrag.

Reageren? Klik hier...

Schuld, schaamte, verlegenheid, vergeving

Sommigen van ons kennen wat je zou kunnen omschrijven als een schuldgevoel ten opzichte van het leven, of anders gezegd een schuldverhouding met alle mensen die we in ons dagelijkse leven ontmoeten. Het lijkt dan alsof je iets goed moet maken in de wereld en dat alleen jij moet werken voor je bestaansrecht en de ander er wel gewoon mag zijn en die heeft dat bestaansrecht voor niets gekregen. Dat gevoel lijkt wel in onze genen ingebakken te zitten en het valt niet of heel moeilijk weg te psychologiseren. Het besef ervan of inzicht in het patroon geeft niet direct een oplossing.

Reageren? Klik hier...

Liefde (1)

Bij het bloggen over ons liefdesleven is het vaak makkelijker om de probleemkant daarvan te belichten dan bijvoorbeeld het wonder ervan te beschrijven. En natuurlijk is de opzet van deze blogs om elkaar te ondersteunen bij het verkrijgen van inzicht in de belemmeringen die we zelf opwerpen om open en liefdevol in onze relatie te staan. Maar de essentie van onze liefdesrelatie ligt in de liefde zelf en valt daar dan ook wat zinnigs over te zeggen?

Reageren? Klik hier...

Uitreiken naar de ander

De mate waarin we kunnen uitreiken naar onze geliefde weerspiegelt onze volwassenheid en ons vermogen tot compassie en liefde. Deze capaciteit is in onze liefdesrelatie mogelijk de diepste basis om het goed te hebben met elkaar. 

Reageren? Klik hier...

Wrok

We kennen allemaal dat we wrokkig kunnen zijn naar iemand. Er is ons iets aangedaan – zo ervaren we dat – en daar zitten we over te simmen en we kunnen het maar niet loslaten. Wrokkig zijn we zelden naar bijvoorbeeld een winkelbediende die ons wat bot behandelde. Wrok is iets dat opkomt als we beledigd of geraakt zijn door een naaste, collega of geliefde en meestal gaat dat gevoel niet snel over.

Reageren? Klik hier...

Beelden en overtuigingen

Stel je eens voor hoe het zou zijn als je verlost zou zijn van alle beelden die jij projecteert op de buitenwereld en op jezelf. Het beeld dat jij hebt over hoe je er uit zou moeten zien, hoe je eigenlijk als mens zou willen zijn, hoe je vindt dat je vriendinnen en vrienden naar jou zouden moeten zijn, hoe de opvoeding van je kinderen er uit behoort te zien….

Reageren? Klik hier...

Masturbatie

Enige tijd geleden vroeg ik schriftelijk, voorafgaand aan een doorgaande groep, wat bij de groepsleden aan een ‘eindtijd’ toe was. Deze vraag was ingegeven door het ons naderende, magische 12-12-12. Een van de deelnemers die bloemrijk, open en geestig kan schrijven gaf aan dat hij gestopt was met masturberen:

Reageren? Klik hier...

Pagina's