Beelden en overtuigingen

Stel je eens voor hoe het zou zijn als je verlost zou zijn van alle beelden die jij projecteert op de buitenwereld en op jezelf. Het beeld dat jij hebt over hoe je er uit zou moeten zien, hoe je eigenlijk als mens zou willen zijn, hoe je vindt dat je vriendinnen en vrienden naar jou zouden moeten zijn, hoe de opvoeding van je kinderen er uit behoort te zien….
Wij Nederlanders kennen ook zo’n heerlijk verheven beeld over werk (je moet vooral hard werken) en we hebben vaak uitgesproken ideeën over hoe je met gevoelens om moet gaan (nooit bij de pakken neerzitten, flink zijn, het leven gaat door).
Vrij van al die beelden en overtuigingen…. hoe bevrijdend zou dat zijn?

Als we erover nadenken dan beseffen we al gauw dat we stram staan van de overtuigingen, beelden over de werkelijkheid en opgelegde moraal. Een geweldige ballast torsen we mee, een ballast waarmee we voortdurend het leven, onze geliefden en onszelf naast onze interne meetlat leggen…... en het leven zo flink stremmen en fnuiken. Ons leven kan dan ook niet anders dan veel teleurstelling geven, want onze beelden en overtuigingen vallen nooit samen met de werkelijkheid.

Het hebben van overtuigingen en beelden staat diametraal tegenover leven vanuit wat dit moment je in alle openheid aanbiedt en van je vraagt. Je zou kunnen zeggen dat hoe meer we leven vanuit beelden, hoe meer we het leven proberen te beheersen en controleren.
En we komen in ieder geval in de problemen ten opzichte van hele grote krachten: bijvoorbeeld onze opgroeiende kids en seks. Beide zijn niet in onze macht te krijgen. Hoe meer controle we over ze willen uitoefenen hoe sterker de tegenkracht wordt.

Ik sprak met een stel waar telkens de seks voor maanden ‘verdween’ (als ik bij mannen dan doorvraag wat doe je er mee, dan blijken ze bijna altijd wat kanaliseringrituelen te hebben). Wat naar voren kwam bij deze mensen was onder andere dat ze een hoge ethiek en moraal hadden over seks: dat doe je als je echt liefde voelt en als je volledig in contact bent met de ander en als de ander ook zin heeft……Wow! Dat wil ik ook!

Maar het zijn wel beelden en hoe ziet dat er dan uit in de praktijk? Hoe meet je dat? Moet de lustcurve altijd onder de liefdescurve blijven? En als je zelf zover bent dat je brandt van verlangen hoe weet je dan dat die ander….. etc. Het wordt al direct hoofderig en die chakra’s in het hoofd staan nogal ver van de onderste twee waar het verlangen huist. Een combinatie die zelden goed uitpakt voor een stromend liefdesspel.

En als je nu al die ideeën over liefde en het elkaar in de ogen kijken en de ander moeten ervaren los laat en gewoon volgt wat in je leeft……..PPfffieeeuw. Ja, dat geeft aan de ene kant een opluchting, maar ook wordt de werkelijke seksuele spanning en het verlangen opeens voelbaar en concreet…. . Dan ben je gewoon met die ander omdat je graag met die ander wilt zijn en omdat je graag intiem wilt zijn. Dan speelt er zich iets compleet nieuws af. Dan ben je samen in iets 'verwikkeld' voorbij woorden en beelden.

Je zou na de het liefdesspel ook nog eens geneigd kunnen zijn om te gaan evalueren en je ‘zo hoort het eigenlijk lijstje’ afwerken ….was het te plat, te lustig, was er eigenlijk wel liefde, ging ik alleen voor mezelf, had ik wel contact….

Als we met een dergelijke houding naar intimiteit kijken en naar de opvoeding van onze kinderen dan gaan we geheid het schip in van niet-opbouwende zelfkritiek, van overdreven schuldgevoelens en zelfbeklag …. en dat schip kan maanden, soms vele jaren van huis weg blijven.

Wij mensen vinden het allemaal moeilijk om te buigen, om onze meerdere te erkennen en toch kan dat niet anders ten opzichte van het leven zelf, de seksuele kracht en de zelfwordingspower van onze kinderen.

Als we ons in de levensstroom laten onderdompelen en ons niet belasten met ‘hoe het zou moeten’ en als we ten diepste beseffen dat het leven niet te beheersen valt, dan gaan we puur ervaren in het moment zelf…..een ware belevenis!

Hartelijke groet, Felix

tekening Albert Hennipman (De Ruimte ontwerpers: http://bit.ly/WaIGXL)

Reactie toevoegen